Byta efternamn



Byta efternamn, så gör du - pris

Att byta efternamn är något som nästan alla gör under sin livstid. Exempelvis efter ett giftermål eller man kanske behöver ändra efternamn på barnen. Det är tillåtet att ändra efternamn flera gånger och vissa namnansökningar har en avgift medans andra är kostnadsfria. Men hur ändrar man efternamn? Vart ändrar man efternamnet? 

Så byter du efternamn

Via ansökningsblanketter hos Skatteverket byter du efternamn. Beroende på om du vill byta eller ändra ett dubbelt efternamn, byte till ett annat efternamn eller om du vill ändra ett efternamn som du redan har finns det olika blanketter att använda sig av. Beroende på detta blir också handläggningstider för namnbyte olika. Vill du byta förnamn eller efternamn utan avgift är handläggningstiden ungefär en månad och vid byte av efternamn med avgift är tiden mellan en till två månader. För nybildade efternamn är handläggningstiden längst och tar ungefär två till tre månader.

Att byta till ett dubbelt efternamn

Om du vill byta till ett dubbelt efternamn finns flera alternativ. Båda namnen kommer vara officiella efternamn och det är möjligt att välja ordning på namnen själv samt om det ska vara ett bindestreck mellan namnen. När föräldrarnas äktenskap kanske inte håller är det vanligt att barnen använder båda föräldrarnas efternamn som ett dubbelt efternamn. Om man väljer att använda en förälders efternamn är det avgiftsfritt. 

Byta till ett annat efternamn

Vid giftermål är det många som väljer att byta efternamn för att använda samma som maken eller makan. Detta görs inte automatiskt när du gifter dig utan du behöver fylla i en blankett på Skatteverkets hemsida. Det är avgiftsfritt och går att göra antingen efter eller inför vigseln. Om du vill byta till ett efternamn som dina föräldrar har eller har haft kostar det ingenting. Vill du däremot byta till ett efternamn som du själv tidigare har haft kostar det 1 800 kr. I vanliga fall har Skatteverket dina tidigare efternamn registrerade men är inte så fallet behöver du bevisa att du haft efternamnet genom exempelvis personakter eller födelse- och dopbok. Även om du har invandrat till Sverige behöver du bevisa detta. Genom exempelvis pass från hemlandet, födelseattest eller medborgarskapsbevis. 

Alla får ansöka om att byta till ett av de vanligaste efternamnen i Sverige

På Skatteverkets hemsida finns en lång lista på de vanligaste efternamnen i Sverige, som minst 2 000 personer använder. Detta är omkring 500 namn att välja mellan och vem som helst får alltså ansöka om att byta till något av dessa efternamn. Efternamnet behöver nödvändigtvis inte användas av varken föräldrar eller maken/makan. Den här ansökan kostar 1 800 kr och Skatteverket handlägger din ansökan när betalningen har kommit in till dem. 

Vad kostar det att byta efternamn?

Det beror på i vilket syfte, när och vilket efternamn du byter till. Är det i samband med en vigsel är det kostnadsfritt. Vill du byta till ett efternamn som någon av dina föräldrar har haft är det kostnadsfritt. Vill du byta till ett efternamn som du själv tidigare har haft kostar ansökan 1800 kr. Vill du byta till ett efternamn som minst 2000 personer i Sverige använder kostar det också 1800 kr.

Skriv en kommentar
Skriv en kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest