Byta förnamn



Byta förnamn - så gör du och detta gäller

Att byta förnamn är något som många kanske har funderat på någon gång i sitt liv. Alla behöver ha minst ett förnamn och det är tillåtet att byta förnamn flera gånger. För att få byta förnamn behöver man vara minst 18 år gammal och bytet görs via en blankett hos Skatteverket. 

Så byter du förnamn

Det är tillåtet att byta förnamn flera gånger och det är krav på att minst vara 18 år gammal. Det finns inga krav på att du behöver behålla ett ursprungligt förnamn och ansökan utförs via Skatteverkets hemsida. Det är också möjligt att ändra stavning på förnamnet, ändra ditt tilltalsnamn och ändra ordningsföljd mellan förnamnen. Handläggningstiden hos Skatteverket kan variera men brukar vara ungefärligen en månad för byte av förnamn. Ansökan för namnbytet kostar 250 kr och betalas in till Skatteverkets bankgiro. När betalningen har kommit in handlägger de ansökan och tänk på att detta inte är någon garanti för att namnet kommer bli godkänt. Vill du däremot ändra tilltalsnamn är detta kostnadsfritt hos Skatteverket. 

Regler för ett förnamn

Några regler finns det att förhålla sig till när man väljer ett nytt förnamn. Exempelvis får inte namnet väcka anstöt hos någon och namnet får inte heller uppfattas som ett efternamn. Namnet får helt enkelt inte vara olämpligt som förnamn på grund av någon anledning. Från år 2017 ändrades reglerna för att byta namn och detta har skapat större möjligheter. Ett exempel är könskonträra namn, det handlar om namn som är typiska för något annat juridiskt kön än ens eget. Idag är det tillåtet att välja förnamn oavsett vilket juridiskt kön du besitter. 

Lucifer är ett exempel på förnamn som har blivit nekat av Skatteverket

Ett förnamn som har blivit nekat av Skatteverket tidigare är Lucifer. Namnet Lucifer är latin och betyder ljusbringare. Inom kristendomen förknippas namnet med djävulen och det var anledningen till avslag av namnbytet när en man ville byta till Lucifer under år 2018. Enligt Skatteverket kan namnet väcka anstöt och att namnet är olämpligt. Trots detta heter över hundra personer Lucifer inom Sverige. Andra förnamn som också har blivit nekade av Skatteverket är exempelvis Zenta, Perlemo, Tumble och Roman.

Skriv en kommentar
Skriv en kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest