Världens vanligaste namn?Världens vanligaste namn?

Vilket namn är världens vanligaste? Flera namn är populära världen över medans andra namn är speciellt populärt i ett visst land. Många namn har också unika och olika stavelser och uttal beroende på vilket land det gäller. 

Muhammad är troligen världens vanligaste namn

Det finns ingen exakt statistik på världens vanligaste namn och mellan olika länder är det väldigt olika trender. Men troligen är Muhammad (andra stavningar är medräknade; t.ex. Mohammed & Mohammad) världens vanligaste namn. Ungefär 150 miljoner pojkar och män uppskattas ha detta namn. Anledningen till att det är ett så vanligt namn är att det enligt tradition hos många muslimska familjer att namnge sin förstfödda efter den Islamska profeten Muhammad.

Undersökning om världens vanligaste namn år 2016

Cosmopolitan tillsammans med BabyCentre och Brit & Co genomförde en undersökning för att se hur vanliga namn var i olika länder under år 2016. Undersökningen genomfördes genom att hundratusentals föräldrar runt om i världen registrerade sina nyfödda barn och deras namn på en hemsida. Resultatet blev följande: 

England: Olivia och Oliver

Australien: Charlotte och Oliver

Kanada: Sophia och Liam

USA: Sophia och Jackson

Frankrike: Louise och Nolan

Indien: Aadya och Muhammad

Irland: Emily och James

SkottlandOlivia och Jack

Brasilien: Alice och Miguel

Mexiko: Ximena och Santiago

Spanien: Lucia och Hugo

Sverige: Alice och Oscar 

Sammanfattning om resultatet

Med hjälp av undersökningen ser vi att populära namn till flickor är Olivia, Sophia och Alice i flera länder. I Sverige har namnet Alice varit omtyckt i flera år och har toppat listorna över nyregistrerade bebisar. De vanligaste namnen bland pojkar kan vi se är Oliver som är mest populär i både England och Australien. Det vanligaste pojknamnet i Skottland är Jack och det namnet har toppat listan i landet nio år i rad. 

Sofia och andra versioner på namnet anses vara det vanligaste flicknamnet

Den amerikanska hemsidan BabyNameWizard har samlat in namnstatistik från 49 länder och fått fram resultatet att Sofia eller Sophia, Sofie och Zsófia är det vanligaste namnet att ge sin nyfödda dotter. Namnen låg på förstaplatsen i nio länder och i tjugo andra länder låg namnet på plats två och tre. I Sverige är inte namnet med på topp 25 bland de vanligaste namnen att ge till sin nyfödda dotter, enligt Statistiska Centralbyrån har var trettonde tjej och kvinna namnet Sofia i Sverige.

Skriv en kommentar

5 kommentarer till “Världens vanligaste namn?”

Skriv en kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest