Ingemar


Snabbfakta om Ingemar

Ursprung: Nordiskt

Befolkningsmätaren:
Trendmätaren:

Ingemar på rövarspråket: Inongogemomaror
Ingemar baklänges blir: Ramegni

Mansnamnet Ingemar eller Ingmar är ett fornnordiskt namn som är bildat av namnet Ing och ett ord som betyder 'berömd'. Ing är möjligtvis namnet på en fornnordisk gud. Samma Ing förekommer också i mansnamn som Inge, Ingvar, Ingemund, Ingvald, Ingolf och Yngve, samt i kvinnonamn som Ingrid, Ingeborg och Inga.

Det äldsta belägget i Sverige är en runinskrift från 1000-talet på ett flyttblock vid Runby i Eds socken i Uppland: Ingrid lät göra ladbron (lastbryggan) och hugga stenen efter Ingemar, sin man och efter Dan och efter Banke, sina söner. De bodde i Runby och ägde där gård. Kristi hjälpe deras sjä.

Ingemar var ett vanligt namn bland pojkar på 1940- och 1950-talen och är fortfarande ett av de 30 vanligaste förnamnen i den manliga befolkningen. De senaste decennierna har namnet huvudsakligen använts som andranamn. Den 31 december 2014 fanns det totalt 67 024 personer i Sverige med namnet Ingemar/Ingmar, varav 9 717 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 181 pojkar namnet, varav 9 fick det som tilltalsnamn.

Namnsdag: 3 juni.

Källa: Wikipedia

Hur många heter Ingemar?

56 038 män har Ingemar som förnamn, varav 7 839 har det som tilltalsnamn.
Ingen (eller färre än 10) kvinnor i Sverige bär namnet.
14 % av alla som heter Ingemar har det som tilltalsnamn vilket är en extremt låg andel.
Trenden för namnet Ingemar är starkt uppåtgående med en ökning på 100% (6 st) jämfört med föregående år (2019).

Namnsdag

Ingemar har officiell namnsdag den
3 juni.
Fler namnsdagar samma datum:
64,2 år
Snittåldern för män med namnet Ingemar minskar, föregående år var den: 64,6 år.


Antal nyfödda som fått namnet Ingemar

Är inte ditt eller ditt barns namn med i vårt diagram? Tyvärr levererar inte SCB statistik om det är färre än 2 namngivna ett år, det vill säga; är du ensam om namnet ett år så kommer det inte synas i diagrammet.

Pin It on Pinterest