Marianne


Snabbfakta om Marianne

Ursprung: Romerskt
Äldsta belägg i Sverige: 1670-talet

Befolkningsmätaren:
Trendmätaren:

Marianne på rövarspråket: Momarorianonne
Marianne baklänges blir: Ennairam

Marianne, eller Mariann, är ett kvinnonamn med flera möjliga ursprung, närmast en fransk form av det latinska namnet Mariana som betyder kvinna, kvinnlig.

Längre tillbaka i tiden kan det motsvara det hebreiska namnet Mariamne. I Bibeln bar Herodes gemål detta namn. I sengrekiskan var namnformen Marianna. Det kan också vara en sidoform av det hebreiska namnet Mirjam (arameiska: Mariam). Det kan vidare komma från Mariana, en femininform av det latinska mansnamnet Marianus (från släktnamnet Marius). Marianne blev ett modenamn i Frankrike på 1700-talet och var där närmast en diminutivform av Marie. Det kom sedan att uppfattas som en sammansättning av Marie och Anne och blev inspiration till en rad liknande dubbelnamn (Marie-Louise, Anne-Marie etcetera).

Efter franska revolutionen blev Marianne, avbildad som en ung bondflicka eller Libertas, en symbol för den franska republiken. Äldsta belägget i Sverige är från år 1675. Namnet var fram till 1900-talet inte speciellt vanligt och kom därför inte med i 1901 års almanacka. Det blev ett modenamn på 1930- och 1940-talen och är i dag fortfarande ett av de vanligaste kvinnonamnen (12:e plats), även om ytterst få flickor får det som tilltalsnamn.

Den 31 december 2007 fanns totalt 119 196 personer folkbokförda i Sverige med förnamnet Marianne, varav 24 479 hade det som tilltalsnamn/förstanamn.

Namnsdag: 4 april (sedan 2001; 1986-2000: 30 april tillsammans med Mariana, men flyttades sedan hit eftersom det har samma entydiga ursprung)

Källa: Wikipedia

Hur många heter Marianne?

76 097 kvinnor har Marianne som förnamn, varav 19 565 har det som tilltalsnamn.
3 män har Marianne som förnamn, varav färre än 10 har det som tilltalsnamn.Färre än 10 män i Sverige bär namnet.
26 % av alla som heter Marianne har det som tilltalsnamn vilket är en väldigt låg andel.

Statistik från år 2022 (SCB)
Trenden för namnet Marianne är starkt nedåtgående med en minskning på -42.9% (-3 st) jämfört med föregående år (2021 till 2022).

Namnsdag

Marianne har officiell namnsdag den
4 april.
Fler namnsdagar samma datum: Marlene
70,8 år
Snittåldern för kvinnor med namnet Marianne ökar, föregående år var den: 70,2 år.


Antal nyfödda som fått namnet Marianne

Är inte ditt eller ditt barns namn med i vårt diagram? Tyvärr levererar inte SCB statistik om det är färre än 2 namngivna ett år, det vill säga; är du ensam om namnet ett år så kommer det inte synas i diagrammet.

Trenden för Marianne de senaste 100 åren

Då Marianne är ett av de 100 vanligaste namnen i Sverige finns statistik för de senaste 100 åren. Diagrammet visar antalet namngivna per år med start 1919 till och med 2018.
Se fler vanliga namn på M här. Statistikkälla: SCB
Obs! Före år 1998 visas endast statistik om det var minst 10 namngivna per år, därför visas till exempel 9 namngivna ett år som 0.
Vi blir jätteglada om ni lämnar en länk eller hänvisar till oss, här nedan kan ni kopiera en länk till denna sidan.


Kommentera / Lägg till info

Lämna ett bidrag

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fyll i betydelse för namnet. Gärna så mycket fakta som möjligt. Har du källor till dina uppgifter så uppskattas detta varmt.

Gärna för och efternamn

Är det något som är tokigt? Skriv gärna en felbeskrivning här så ska vi försöka ordna så snabbt som möjligt! Stort tack!

Pin It on Pinterest