Marie


Snabbfakta om Marie


Befolkningsmätaren:
Trendmätaren:

Marie på rövarspråket: Momarorie
Marie baklänges blir: Eiram

Marie Mari, Marji, Marjie eller Maria, Marie är ett kvinnonamn, en fransk form av Maria som använts i Sverige sedan 1690-talet. Namnet är dock ovanligt på de yngsta idag, något som kan förklaras av att namnet var ett modenamn för deras föräldrageneration. Marie, Maria har arameiskt ursprung och kan betyda morsk eller trotsig.

Namnet är vanligt i dubbelnamn, t.ex. Marie-Therese, Ann-Marie, Rose-Marie eller Marie-Louise. I framförallt katolska länder är Marie/Maria också vanligt förekommande som mansnamn, oftast sammansatt som dubbelnamn som Jean-Marie.

Det finns omkring 123 900 personer vid namn Marie, varav ca 37 200 heter det i förnamn. Det finns även drygt 15 700 som stavningar sitt namn Marie, Mari, Marji, Marjie eller Marjia, Maria ca 4 200 i sitt tilltalsnamn.

Namnsdag saknas, men kan firas på Marie bebådelsedag 25 mars.

Källa: Wikipedia

Hur många heter Marie?

128 944 kvinnor har Marie som förnamn, varav 36 831 har det som tilltalsnamn.
405 män har Marie som förnamn, varav 0 (eller färre än 10 st) har det som tilltalsnamn.Ingen (eller färre än 10) män i Sverige bär namnet.
28 % av alla som heter Marie har det som tilltalsnamn vilket är en väldigt låg andel.
Trenden för namnet Marie är starkt uppåtgående med en ökning på 100% (9 st) jämfört med föregående år (2019).

Namnsdag

Marie har inte någon namnsdag enligt Akademialmanackan.
50,3 år
Snittåldern för kvinnor med namnet Marie ökar, föregående år var den: 49,3 år.


Antal nyfödda som fått namnet Marie

Är inte ditt eller ditt barns namn med i vårt diagram? Tyvärr levererar inte SCB statistik om det är färre än 2 namngivna ett år, det vill säga; är du ensam om namnet ett år så kommer det inte synas i diagrammet.Trenden för Marie de senaste 100 åren

Då Marie är ett av de 100 vanligaste namnen i Sverige finns statistik för de senaste 100 åren. Diagrammet visar antalet namngivna per år med start 1919 till och med 2018. Statistikkälla: SCB
Obs! Före år 1998 visas endast statistik om det var minst 10 namngivna per år, därför visas till exempel 9 namngivna ett år som 0.


Pin It on Pinterest