Oskar


Snabbfakta om Oskar

Ursprung: Keltiskt/Skotskt/Iriskt
Äldsta belägg i Sverige: 1800-talet

Befolkningsmätaren:
Trendmätaren:

Varianter av Oskar: Oscar,
Oskar på rövarspråket: Ososkokaror
Oskar baklänges blir: Rakso

Oskar eller Oscar, mansnamn, från forniriska "Oscur". Till keltiskan kan namnet ha kommit ifrån det fornisländska Ásgeirr, som är sammansatt av orden áss som i asagudar och geirr som betyder 'spjut', och är besläktat med den västfrankiska formen av namnet, Ansgar. Alternativt kan namnet vara bildat av de iriska orden os och cara, och skulle då betyda ungefär "hjortvän".

Namnet blev populärt då det förekommer i James Macphersons diktverk Ossians sånger. Napoleon var beundrare av Ossians sånger och gav namnet till sin gudson, Joseph Bernadotte, som senare blev Oscar I, kung av Sverige. Följaktligen fick många svenskar vid den tiden namnet Oscar. Kring millennieskiftet var Oskar ett av de allra vanligaste namnen bland nyfödda pojkar i Sverige. Populariteten hade stigit snabbt under 1990-talet. Förra gången Oskar var ett modenamn var kring förra sekelskiftet, men det togs in i svenska almanackan den 28 januari 1811 för att hedra den nyvalde arvprinsen Joseph François Oscar (Bernadotte), senare kung Oscar I. Innan Oscar Bernadotte blev svensk arvprins var namnet så gott som okänt i Sverige.

Den 31 december 2005 fanns totalt 65 067 personer i Sverige med namnet Oskar varav 28 690 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 1 934 pojkar namnet, varav 1 042 fick det som tilltalsnamn.

Namnsdag: 1 december.

Källa: Wikipedia

Hur många heter Oskar?

45 648 män har Oskar som förnamn, varav 18 721 har det som tilltalsnamn.
15 kvinnor har Oskar som förnamn, varav 8 har det som tilltalsnamn.
41 % av alla som heter Oskar har det som tilltalsnamn vilket är en relativt låg andel.

Statistik från år 2022 (SCB)
Trenden för namnet Oskar är nedåtgående med en minskning på -13.3% (-22 st) jämfört med föregående år (2021 till 2022).

Namnsdag

Oskar har officiell namnsdag den
1 december.
24,7 år
Snittåldern för män med namnet Oskar ökar, föregående år var den: 24,1 år.


Antal nyfödda som fått namnet Oskar

Är inte ditt eller ditt barns namn med i vårt diagram? Tyvärr levererar inte SCB statistik om det är färre än 2 namngivna ett år, det vill säga; är du ensam om namnet ett år så kommer det inte synas i diagrammet.

Trenden för Oskar de senaste 100 åren

Då Oskar är ett av de 100 vanligaste namnen i Sverige finns statistik för de senaste 100 åren. Diagrammet visar antalet namngivna per år med start 1919 till och med 2018.
Se fler vanliga namn på O här. Statistikkälla: SCB
Obs! Före år 1998 visas endast statistik om det var minst 10 namngivna per år, därför visas till exempel 9 namngivna ett år som 0.
Vi blir jätteglada om ni lämnar en länk eller hänvisar till oss, här nedan kan ni kopiera en länk till denna sidan.


Kommentera / Lägg till info

Lämna ett bidrag

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fyll i betydelse för namnet. Gärna så mycket fakta som möjligt. Har du källor till dina uppgifter så uppskattas detta varmt.

Gärna för och efternamn

Är det något som är tokigt? Skriv gärna en felbeskrivning här så ska vi försöka ordna så snabbt som möjligt! Stort tack!

Pin It on Pinterest