Rolf


Snabbfakta om Rolf

Ursprung: Nordiskt
Äldsta belägg i Sverige: 990-talet

Befolkningsmätaren:
Trendmätaren:

Rolf på rövarspråket: Rorololfof
Rolf baklänges blir: Flor

Rolf är både ett förnamn och ett svenskt efternamn, där användningen som förnamn är den ursprungliga. Mansnamnet Rolf, en kortform av det fornnordiska namnet Rodhulf som är sammansatt av orden hrodr, 'ära' och ulf som betyder 'varg'. Namnet är känt sedan vikingatiden genom Gånge-Rolf som erövrade Normandie år 911 och blev dess första hertig. Förklaringen att det skulle vara en kortform av Rudolf är troligtvis felaktig.

Äldsta belägg i Sverige; en runinskrift från 1000-talet på en sten i Forsheda, Småland. Rolf och Äskil reste denna sten efter Livsten, sin fader. Han föll i Skåne vid Gårdsstånga, och de förde honom till Finnheden.

Namnet var ett modenamn på 1940-talet men de senaste åren har endast någon enstaka pojke per år fått namnet som tilltalsnamn. 31 december 2014 fanns totalt 53 447 personer i Sverige med namnet Rolf, varav 28 165 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 167 pojkar namnet, varav 1 fick det som tilltalsnamn.

Namnsdag: 27 augusti.

Källa: Wikipedia

Hur många heter Rolf?

46 886 män har Rolf som förnamn, varav 21 539 har det som tilltalsnamn.
3 kvinnor har Rolf som förnamn, varav färre än 10 har det som tilltalsnamn.
46 % av alla som heter Rolf har det som tilltalsnamn vilket är en relativt låg andel.

Statistik från år 2022 (SCB)
Trenden för namnet Rolf är starkt nedåtgående med en minskning på -120% (-6 st) jämfört med föregående år (2021 till 2022).

Namnsdag

Rolf har officiell namnsdag den
27 augusti.
73,5 år
Snittåldern för män med namnet Rolf ökar, föregående år var den: 72,8 år.


Antal nyfödda som fått namnet Rolf

Är inte ditt eller ditt barns namn med i vårt diagram? Tyvärr levererar inte SCB statistik om det är färre än 2 namngivna ett år, det vill säga; är du ensam om namnet ett år så kommer det inte synas i diagrammet.

Trenden för Rolf de senaste 100 åren

Då Rolf är ett av de 100 vanligaste namnen i Sverige finns statistik för de senaste 100 åren. Diagrammet visar antalet namngivna per år med start 1919 till och med 2018.
Se fler vanliga namn på R här. Statistikkälla: SCB
Obs! Före år 1998 visas endast statistik om det var minst 10 namngivna per år, därför visas till exempel 9 namngivna ett år som 0.
Vi blir jätteglada om ni lämnar en länk eller hänvisar till oss, här nedan kan ni kopiera en länk till denna sidan.


Kommentera / Lägg till info

Lämna ett bidrag

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fyll i betydelse för namnet. Gärna så mycket fakta som möjligt. Har du källor till dina uppgifter så uppskattas detta varmt.

Gärna för och efternamn

Är det något som är tokigt? Skriv gärna en felbeskrivning här så ska vi försöka ordna så snabbt som möjligt! Stort tack!

Pin It on Pinterest