Sven


Snabbfakta om Sven

Ursprung: Nordiskt
Äldsta belägg i Sverige: 990-talet

Befolkningsmätaren:
Trendmätaren:

Sven på rövarspråket: Sosvovenon
Sven baklänges blir: Nevs

Sven, är ett gammalt fornnordiskt substantiv och mansnamn med betydelsen 'ung man, yngling'. Det finns som runstensnamn, till exempel denna runinskrift: "Djärv och Orökna och Vige och Joger och Gerhjälm, alla dessa bröder lät resa denna sten efter Sven, sin broder. Han blev död på Jylland. Han skulle fara till England. Gud och Guds moder hjälpe hans själ bättre än han förtjänade." Den norska formen är Svein, den danska Svend och den isländska Sveinn. Det engelska ordet och namnet är Swain.

Sven hör till de vanligaste mansnamnen i Sverige. År 1925 låg det på tredje plats bland mansnamnen, och det är fortfarande mycket vanligt som andranamn.

Vanliga smeknamn för Sven är Svempa och Svenne, varav det senare även har använts som en benämning såväl för medelsvensson som för svenskar utan invandrarbakgrund. Sven kan även stavas med W, Swen.

Sven är även namnet på det svenska lagets maskot i de internationella naturvetenskapsolympiaderna.

Källa: Wikipedia

Hur många heter Sven?

102 529 män har Sven som förnamn, varav 34 283 har det som tilltalsnamn.
13 kvinnor har Sven som förnamn, varav 0 (eller färre än 10 st)har det som tilltalsnamn.
33 % av alla som heter Sven har det som tilltalsnamn vilket är en låg andel.
Trenden för namnet Sven är starkt nedåtgående med en minskning på -65.7% (-23 st) jämfört med föregående år (2019).
68,9 år
Snittåldern för män med namnet Sven minskar, föregående år var den: 69,6 år.


Antal nyfödda som fått namnet Sven

Är inte ditt eller ditt barns namn med i vårt diagram? Tyvärr levererar inte SCB statistik om det är färre än 2 namngivna ett år, det vill säga; är du ensam om namnet ett år så kommer det inte synas i diagrammet.Trenden för Sven de senaste 100 åren

Då Sven är ett av de 100 vanligaste namnen i Sverige finns statistik för de senaste 100 åren. Diagrammet visar antalet namngivna per år med start 1919 till och med 2018. Statistikkälla: SCB
Obs! Före år 1998 visas endast statistik om det var minst 10 namngivna per år, därför visas till exempel 9 namngivna ett år som 0.


Pin It on Pinterest