Att välja namn – Tips när du ska välja namn till barnet

Många blivande föräldrar kämpar med att välja ett namn till sitt nyfödda barn, ska man välja ett populärt namn, ett släktnamn, ett ovanligt namn eller kanske till och med hitta på ett helt eget namn?

I Sverige måste alla barn ha ett eller flera förnamn och inom 3 månader från att barnet har fötts måste vårdnadshavarna ansöka om vilket eller vilka förnamn som barnet ska ha. Detta görs till Skatteverket som sedan godkänner namngivningen eller inte och bara för att ett namn existerar i Sverige är det nämligen inte säkert att namnet eller namnen blir godkänna av skattemyndigheten. Det här kan bero på att de anser att namnet väcker anstöt på något sätt som exempelvis namnet Lucifer som förknippas med djävulen inom kristendomen.

Tips för inspiration när ni ska välja namn till barnet

Alla får inspiration från olika saker och det gäller även när det kommer till att välja namn till barnet. Det kan till och med vara omedvetet som ett namn vi hör eller ser hamnar i våra tankar och används för att hitta inspiration. Exempelvis dessa inspirationskällor går att använda för att välja ett namn:

 • Modernt eller traditionellt namn
 • Kända namn från exempelvis tv och film
 • Läs topplistor från tidigare år
 • Släktnamn
 • Kombination av flera namn
 • Hitta på eget namn
 • Andra förebilder

Att tänka på när ni väljer namn

För att enklare komma fram till ett namn som känns rätt kan det vara värt att tänka på några saker innan det slutgiltiga beslutet. Många kan köra fast när de tänker på namn till barnet och kanske tvekar mellan två eller fler namn, det bästa då är att ta en paus och lägga ner för tillfället. Helt plötsligt kanske något klickar och ett namn känns helt rätt för det barnet, vänta lite och låt tankarna får vila lite grann. Det kan också hjälpa att fråga närstående runt om de har några förslag och kanske kan komma med lite inspiration. Många får också inspiration från kända namn från tv och film som exempelvis flicknamnet Khaleesi från tv-serien Game of Thrones och Isabella och Jacob efter Twilight-filmerna hade släpps.

Namnet som tilldelas barnet kommer följa den resten av livet och det finns många aspekter att tänka på när det kommer till namnet. Många namn är fulla av värderingar och associationer, därför är det viktigt att tänka efter innan man bestämmer sig för ett namn. Vissa vill att namnet ska vara modernt och enkelt medans andra vill att det ska vara traditionellt och ett släktnamn.

Beroende på vad man vill att namnet ska komma ifrån eller betyda finns det olika saker man kan tänka  på:

 • Läs igenom stamträdet vid skapandet av en lista på tänkbara namn
 • Undvik namn som lätt kan skapa obehagliga associationer
 • Tänk på att ett namn som passar en bebis kanske inte passar på en vuxen person
 • Det kan vara värt att se till att tilltalsnamnet kommer först, detta blir mer enkelt och praktiskt i flera databaser
 • Det kan också vara värt att tänka på att namnet inte ska vara för svårstavat, på så vis blir det inte ett livslångt bokstaverande.
 • Tänk på att kontrollera vad namnet betyder innan det slutgiltiga valet
 • Om det finns syskon till barnet kan det vara fint om deras namn passar tillsammans
 • Tänk hur initialerna eventuellt kommer se ut, barn kan lida av att deras initialer ger otrevliga anspelningar
 • Förnamn och efternamn tillsammans är också bra att tänka på
 • Vissa namn är mer enkel än andra att komma på öknamn till, fundera lite snabbt över detta och det kommer inte finnas någon risk för taskiga kommentarer eller liknande.
 • Fundera om namnet fungerar utomlands

Testa namnet

Ett annat tips när ni försöker välja namn är att testa namnet innan det slutgiltiga beslutet, säg namnet högt och använd det i olika meningar för att testa på. Det kan också hjälpa att skriva ner namnet och även skriva ner det med efternamnet för att få ett annat perspektiv och kanske lite mer underlag. Det kan vara värt att tänka på att det går att skapa flera olika kombinationer med hjälp av flera namn som kanske finns i tankarna, exempelvis går det att kombinera med det planerade mellannamnet eller det kanske fungerar som dubbelnamn? Testa olika namn i olika kombinationer och situationer för att lite lättare komma närmare ett beslut om vad barnet ska få heta.

Hålla namnet hemligt eller inte?

Ska man hålla namnet hemligt tills barnet är fött eller inte? Många föräldrar funderar på den här frågan och det finns några aspekter att tänka på innan man börjar sprida beslutet av namnet. Exempelvis är det vanligt att närstående kommer med synpunkter och förslag när man avslöjar namnet innan födseln. När barnet har fått namnet brukar inte många familjemedlemmar säga några åsikter eftersom barnet redan har fått sitt namn, till skillnad från när namnet avslöjas tidigare har barnet inte ännu “officiellt” fått det namnet i vissa ögon.

Hur gjorde ni när ni valde namn? Dela gärna med er av era bästa tips!

Skriv en kommentar
Skriv en kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest