Kungliga namnKungliga namn

Flera föräldrar har tankar på att döpa sina barn efter kungligheter från hela världen. Det finns en hel del namn att välja mellan eftersom prinsar och prinsessor vanligtvis brukar ha flera namn som har en traditionell betydelse. De namn som vi kallas för “kungliga namn” är namn som får oss att tänka på tiaror, kronor och mantlar. Historiskt sett har namn på kungligheter påverkat de svenska namntrenderna. Exempelvis ökade namnet Viktoria enormt efter att kronprinsessan döpts till namnet. 

Typiska egenskaper för kungliga namn

Något som brukar vara typiskt för kungliga namn är att de ofta har fler än tre stavelser. Ofta ser namnen majestätiska och pampiga ut i skrift också. Det finns även flera namn som har fått en kunglig klang till följd av karaktärer i framför allt Disney filmer. Exempelvis Marian som är Robin Hoods adliga jungfru, Askungen och Ariel som är den lilla sjöjungfrun. 

Traditionella kungliga namn

De mest traditionella kungliga namnen anses vara Gustav, Adolf, Bertil, Magnus, Erik, Carl, Fredrik och Wilhelm för pojkar. För flickor är de klassiska traditionella kungliga namnen Alice, Désirée, Ingrid, Sibylla, Astrid, Sophia, Kristina, Margaretha, Elisabeth och Eleonora.

Sveriges kungafamilj och deras namn

Flera av medlemmarna i Sveriges kungafamilj har många av de traditionella kunganamnen och kan användas som inspiration när du letar efter ett namn med kungligt klang. Sveriges kung heter exempelvis Carl XVI Gustaf Folke Hubertus och drottningen Silvia Renate. Övriga familjemedlemmar i kungafamiljen har samtliga namn: 

Har du någon favorit bland de kungliga namnen eller kanske tips på fler namn med kunglig klang? Kommentera gärna!

Skriv en kommentar

En kommentar till “Kungliga namn”

Skriv en kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest