Namngivna efter karaktärerna i Game of Thrones?

Att popkulturen påverkar namngivningen av nyfödda är ingen nyhet. Man kan se trender (om än många väldigt kortlivade) där namn har trendat upp samma eller ett år efter någon kändis eller karaktär från en populär film eller tv-serie. Nu när Game of Thrones har avslutat sin sista säsong är man såklart nyfiken på hur det ser ut med namnen från dess karaktärer. Finns det några i Sverige som fått namnet Arya, Sansa, Daenerys eller kanske Joffrey? Vi tar reda på det!

Trenden tydligast i USA

Kanske inte helt oväntat är namntrenderna från Game of Thrones tydligast i USA. 2011 hade GoT premiär och under 2012 fick 150 barn i USA fick namnet Khaleesi. Under 2018 fick fler än 500 barn i USA namnet. Khaleesi är ju egentligen inget namn utan den titel som frun till Dothrakiernas fick. 21 flickor i USA fick under 2012 namnet Daenerys, en i Sverige.

Så ser det ut i Sverige

Idag har 5 kvinnor Khaleesi som tilltalsnamn och totalt 19 kvinnor har det som förnamn. 2 personer har Daenerys som tilltalsnamn och 7 totalt som förnamn.

Spoilervarning! – Läs om föräldrarna som ångrar sitt namnval efter näst sista avsnittet av Game of Thrones.

Arya tycks också fått en uppsving men det är också ett “riktigt” namn sedan tidigare – oftast ett pojknamn. En handfull per år har fått namnet Arya i Sverige. Totalt har 205 personer i Sverige Arya som tilltalsnamn (ungefär lika många män som kvinnor).

Joffrey är ett ovanligt namn i Sverige med bara tre stycken som har det som tilltalsnamn och fyra totalt som förnamn.

36 personer i Sverige har Bran som efternamn och 4 mån har det som tilltalsnamn. Totalt har 10 personer Bran som förnamn.

12 kvinnor i Sverige har Sansa som förnamn varav 8 har det som tilltalsnamn. Under 2014 och 2015 fick 4 st flickor namnet.

Skulle du kunna tänka dig att namnge ditt barn efter en karaktär i en tv-serie? I så fall vilken?

Skriv en kommentar
Skriv en kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest