Varför & hur får stormar namn?Storm med namn - därför får stormar namn

Varför ger man oväder och stormar namn och vem är det egentligen som bestämmer namnen?

Stormar och oväder i Norden får namn från landets väderinstitut. Det är i regel det land där stormen uppstår som namnger den. Det är en gammal tradition och förr gav man ofta stormen eller ovädret namn efter en plats eller tid, till exempel Allahelgonaorkanen (1969) och Ölandsstormen (1985). Till och med så tidigt som 1850 namngav man en riktigt ruggig tisdag till Yrväderstisdagen.

På 1990-talet gav norska vädertjänsten namn på oväder men det dröjde ända in på 2010-talet innan svenska och danska vädertjänsten följde efter. I Sverige väljer man namn efter almanacken (namnsdagar) när stormen uppstod eller upptäcktes. Har stormen redan namngetts i ett annat nordiskt namn så behåller den namnet. Det är inte sällan oväder först drar över Norge och därmed hinner de bestämma ett namn, men svenska – norska och danska vädertjänsten har numer ofta en dialog om namnsättning av stormarna (källa: SMHI).

Ett urval av stormar (som fått namn) som drabbat Sverige

Stormen Babet

Är en storm som just nu (20 oktober 2023) är på väg in över Sverige. Just Babet fick sitt namn av den Holländska vädertjänsten och historien lyder att det var en kvinna som som var där under “öppet hus” och själv föreslog sitt namn “eftersom jag föddes under en storm“.

Stormen Gudrun

En av de stormar som man kanske kommer ihåg mest är stormen Gudrun då den drabbade Sverige hårt. Den namngavs dock i Norge och Gudrun drog över Sverige i januari 2005.

Stormen Simone

Detta var den första stormen som fick ett namn i Sverige enligt kalendern; Simone (28 oktober 2013).

Stormen Sven

Sven drabbade Sverige samma år (2013), den 5 december.

Stormarna Gorm, Freja och Helga

Dessa tre stormar härjade över bland annat Sverige i slutet av november och början av december 2015. Alla tre; Freja, Gorm och Helga namngavs av den danska vädertjänsten – samma namn som SMHI sedan också använde.

Stormen Otto

Otto passerade södra Sverige 17-18 januari 2023.

Stormen Laura

Laura passerade över Sverige mars 2020. Laura fick sitt namn av den danska vädertjänsten (DMI).

Skriv en kommentar
Skriv en kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest