Åke


Snabbfakta om Åke

Ursprung: Nordiskt
Äldsta belägg i Sverige: 990-talet

Befolkningsmätaren:
Trendmätaren:

Åke på rövarspråket: Åkoke
Åke baklänges blir: Ekå

Åke är ett mansnamn av varierande ursprung. De nordiska varianterna (Aake, Aage, Áki, Oke, Ocke, Ooke, Åke) anses vara en gammal diminutivform av ett ord som betydde anfader, áki på fornnordiska eller anihho på fornhögtyska. Namnet skulle alltså kunna uttolkas som lillefar eller liknande. De frisiska varianterna (Aage, Age, Hauke, Ocke, Ocko, Oke, Okke, Okko) är smeknamn för namn som börjar på förstavelsen "Ot-", vilket betydde egendom eller rikedom på fornhögtyska. Den japanska varianten (王家, ofta transkriberad som Ōke) gavs till prinsar som hade rätt till tronen i händelse av att den kejserliga ätten skulle dö ut.

Namnet har använts länge i Sverige, speciellt i de södra delarna, och hör till de namn som omnämns på runstenar. Det var ett relativt vanligt namn i Götaland på 1500-talet. Under det senaste seklet hade det sin populäraste period 1925 - 1945. 31 december 2019 fanns det totalt 78 609 personer i Sverige med namnet, varav 13 910 med det som tilltalsnamn. År 2014 fick 36 pojkar namnet som tilltalsnamn.

Namnet används vid bokstavering för bokstaven å.

Namnsdag: 8 maj (sedan 1901)

Källa: Wikipedia

Hur många heter Åke?

10 kvinnor har Åke som förnamn, varav färre än 10 har det som tilltalsnamn.
9 män har Åke som förnamn, varav 12 612 har det som tilltalsnamn.Färre än 10 män i Sverige bär namnet.
66379 % av alla som heter Åke har det som tilltalsnamn vilket är en extremt hög andel.

Statistik från år 2022 (SCB)

Namnsdag

Åke har officiell namnsdag den
8 maj.
Fler namnsdagar samma datum:
70,8 år
Snittåldern för män med namnet Åke ökar, föregående år var den: 70,5 år.


Antal nyfödda som fått namnet Åke

Är inte ditt eller ditt barns namn med i vårt diagram? Tyvärr levererar inte SCB statistik om det är färre än 2 namngivna ett år, det vill säga; är du ensam om namnet ett år så kommer det inte synas i diagrammet.

Trenden för Åke de senaste 100 åren

Då Åke är ett av de 100 vanligaste namnen i Sverige finns statistik för de senaste 100 åren. Diagrammet visar antalet namngivna per år med start 1919 till och med 2018.
Se fler vanliga namn på Å här. Statistikkälla: SCB
Obs! Före år 1998 visas endast statistik om det var minst 10 namngivna per år, därför visas till exempel 9 namngivna ett år som 0.
Vi blir jätteglada om ni lämnar en länk eller hänvisar till oss, här nedan kan ni kopiera en länk till denna sidan.


Kommentera / Lägg till info

Lämna ett bidrag

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fyll i betydelse för namnet. Gärna så mycket fakta som möjligt. Har du källor till dina uppgifter så uppskattas detta varmt.

Gärna för och efternamn

Är det något som är tokigt? Skriv gärna en felbeskrivning här så ska vi försöka ordna så snabbt som möjligt! Stort tack!

Pin It on Pinterest