Gunnar


Snabbfakta om Gunnar

Ursprung: Nordiskt
Äldsta belägg i Sverige: 790-talet

Befolkningsmätaren:
Trendmätaren:

Gunnar på rövarspråket: Gogunonnaror
Gunnar baklänges blir: Rannug

Gunnar är ett mansnamn med gammalt nordiskt ursprung. Det är bildat av gunnr ? strid, och haria (jämför substantivet här) ? krigare. Namnet förekommer som runstensnamn från 800-talet på en ristning vid Oklunda gård i Östra Husby i östra Östergötland. Gunnar ristade dessa runor. Och han flydde saker till ett brott. Sökte skydd i detta vi ....

I nordisk mytologi är Gunnar Gjukeson en gestalt i sagorna om Sigurd Fafnesbane. Historien om honom anses bygga på Gundaharius ölbehov, den siste burgunderkonungen, som föll i strid mot hunnerna 437. Namnet var också populärt i fornnordisk tid som till exempel Gunnar på Lidarände, en isländsk storbonde och skald i Njáls saga och Gunnar Keldugnupsfånen, huvudperson i en isländsk askepiltsaga från 1400-talet.

År 1900 var Gunnar det tionde vanligaste pojknamnet. 1925 hade Gunnar avancerat till femteplatsen och höll den positionen även 1950. Därefter har populariteten avtagit. Den 31 december 2014 fanns det totalt 110 650 personer i Sverige med namnet, varav 17 732 med det som tilltalsnamn. Det fanns också 189 personer som hette Gunnar i efternamn vid samma tid. År 2014 fick 70 pojkar namnet som tilltalsnamn.

Namnsdag: 9 januari (sedan 1901).

Källa: Wikipedia

Hur många heter Gunnar?

98 630 män har Gunnar som förnamn, varav 14 110 har det som tilltalsnamn.
17 kvinnor har Gunnar som förnamn, varav färre än 10 har det som tilltalsnamn.
14 % av alla som heter Gunnar har det som tilltalsnamn vilket är en extremt låg andel.

Statistik från år 2022 (SCB)
Trenden för namnet Gunnar är ungefär oförändrad med en ökning på 4.3% (3 st) jämfört med föregående år (2021 till 2022).

Namnsdag

Gunnar har officiell namnsdag den
9 januari.
Fler namnsdagar samma datum: Gunder
66,5 år
Snittåldern för män med namnet Gunnar ökar, föregående år var den: 66,4 år.


Antal nyfödda som fått namnet Gunnar

Är inte ditt eller ditt barns namn med i vårt diagram? Tyvärr levererar inte SCB statistik om det är färre än 2 namngivna ett år, det vill säga; är du ensam om namnet ett år så kommer det inte synas i diagrammet.

Trenden för Gunnar de senaste 100 åren

Då Gunnar är ett av de 100 vanligaste namnen i Sverige finns statistik för de senaste 100 åren. Diagrammet visar antalet namngivna per år med start 1919 till och med 2018.
Se fler vanliga namn på G här. Statistikkälla: SCB
Obs! Före år 1998 visas endast statistik om det var minst 10 namngivna per år, därför visas till exempel 9 namngivna ett år som 0.
Vi blir jätteglada om ni lämnar en länk eller hänvisar till oss, här nedan kan ni kopiera en länk till denna sidan.


Kommentera / Lägg till info

Lämna ett bidrag

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fyll i betydelse för namnet. Gärna så mycket fakta som möjligt. Har du källor till dina uppgifter så uppskattas detta varmt.

Gärna för och efternamn

Är det något som är tokigt? Skriv gärna en felbeskrivning här så ska vi försöka ordna så snabbt som möjligt! Stort tack!

Pin It on Pinterest