Fornnordiska namn

Fornnordiska namn har en ganska stark trend och flera av dessa namn har letat sig upp på topp-100-listan på namn för nyfödda barn.
Vi har sammanställt mer eller mindre populära namn som har fornnordiskt ursprung, kanske får du några nya uppslag?

När man säger att något är “fornnordiskt” syftar man på Norden under vikingatiden vilket är ungefär sent 700-tal till ungefär 1100-tal (e.Kr). Under denna tid ökade befolkningen i Skandinavien.

När vi har siffror på ungefärligt första belägg i Sverige; alltså när det finns dokumenterat när namnet har använts som tidigast i Sverige så skriver vi ut detta till namnet. Vi skriver också förklaringar till en del av namnen.

Fornnordiska namntrender

Några av de senaste årens populäraste fornnordiska namn är Saga och Arvid men även Freja, Erik, Astrid, Ingrid, Sigrid och Loke. Några av de fornnordiska namnen som inte har lika stark trend men som en del nyfödda ändå har fått de senaste åren är Gusten, Helge, Viking, Dag, Dagny, Bodil och Atle. Vi går nedan på djupet på ett antal namn som du kanske gillar!

Fornnordiska pojknamn

 • Loke har sedan början av 2000-talet haft en starkt stigande trend men har de senaste åren (2016-2018) börjat trenda nedåt igen. Loke var en vacker men också ond asagud i den nordiska mytologin.
 • Ivar kom in på topp-100-listan på nya pojknamn 2010 och sedan dess hållt sig på topplistan och var nu senast 2018 på plats 75. Ivar kan betyda idegran eller pilbåge av idegransträ men också vara en förkortning av Ingvar.
 • Vidar, ett fornnordiskt namn som betyder skog och krigare. Enligt den fornnordiska mytologin är Vidar Odens och Grids son.
 • Alvar är bildat av orden det mytologiska väsenet alv och harjar som betyder krigare.
 • Knut är ett namn som bildats av just substantivet Knut. Kan eventuellt härstamma från det tyska “Chnutz” som betyder frimodig/käck.
 • Thor eller Tor är ett fornnordiska gudanamn som betyder dundrande.
 • Holger är en förkortning av det nordiska namnet Holmger.
 • Frej är ett fornnordiskt namn som är bildat från från det urnordiska frauja (som betder herre eller härskare). Inom asatron är Frej fruktbarhetsguden.

Fornnordiska flicknamn

 • Saga betyder “hon som ser” men har i modern tid också förnknippats med saga/berättelse. Saga var också ett annat namn för Frigga som var asaguden Odens maka.
 • Freja kommer från det urnordiska frauja som betyder härskarinna. I asatron är Freja fruktbarhetens och kärlekens gudinna.
 • Astrid är sammansatt av “as”, asagud och frid med betydelse skön och älskad. Astrid har haft en stabil placering på topp-100-listan sedan 1998 och har senaste åren kvalat in sig på topp-10!
 • Estrid är en variant av Astrid, troligtvis en östnordisk variant. Bara drygt 1000 kvinnor i Sverige har Estrid som förnamn varav knappt 700 har det som tilltalsnamn. Trenden för Estrid ser dock stark ut!
 • Eira kommer från den fornnordiska gudinnan Eir som är läkekonstens gudinna. Det finns drygt 2000 som har Eira som förnamn och cirka 1400 som har det som tilltalsnamn.
 • Disa betyder ödesgudinna. Idag finns det drygt 2000 som har Disa som förnamn varav 1300 har det som tilltalsnamn.
 • Embla var enligt den nordiska mytologin den första kvinnan och har betyder liten alm. Drygt 1000 kvinnor har Embla som tilltalsnamn.
 • Line har möjligtvis sitt ursprung från ordet lin. I Danmark används Line som en kortform för flera namn däribland Caroline, Rosaline, och Karoline.

Mindre populära fornnordiska namn

Här följer en lista på fornnordiska namn som inte är direkt populära idag men kanske i framtiden? Listan har ingen inbördes ordning.

Arnfrid
Gunnulv
Slode
Ring
Daga
Sindre
Arnkel
Arnulf
Torfinn
Ingun
Guttom
Asfrid
Nore
Gylla
Sverre
Est
Botvid
Atla
Runa
Götar
Katla
Sommar

Denna artikel uppdaterades senast 2019-03-26 men kommer att byggas på allt eftersom. Saknar du något fornnordiskt namn som du tycker om? Skriv gärna en kommentar! Tack!

Skriv en kommentar
Skriv en kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest